Na zajęciach nie tylko uczymy się o zdrowym odżywianiu, ale również zachęcamy dzieci do czynnych działań w tym kierunku. Dlatego też na zajęciach
własnoręcznie przygotowaliśmy pyszną, witaminową sałatkę oraz soczek. Przedszkolaki przyniosły
z domów różne świeże owoce. Były jabłka, gruszki, banany, śliwki,
brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, mandarynki, winogrona. Wszyscy mieli soczyste minki na
widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy.
Dokładnie umyliśmy rączki, potem ubraliśmy fartuszki, w których
wyglądaliśmy jak prawdziwe kuchciki, a następnie posegregowaliśmy umyte
wcześniej przez panią owoce. Każdy dostał tackę, nożyk i tak
przystąpiliśmy do krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały
sałatkę owocową przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu
się nożem. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji
jednocześnie uświadamiając jak ważną rolę odgrywają witaminy we
właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatka udała się, wyszła wspaniale! Innym razem dzieci uczyły się, jak powstaje pyszny i zdrowy soczek owocowy. Dzieci pełne zainteresowania i ciekawości przystąpiły do mycia owoców i
warzyw, później już pozostało wrzucenie ich do sokowirówki i sok gotowy.
Wszystkim bardzo smakował, ponieważ wykonany był przez dzieci, bez cukru i konserwantów.